Vem kan läsa din e-post?

När du skickat ett signerat meddelande till en person, så lagras något som kan ses som ett “öppet hänglås” på hens dator. Detta hänglås används för att jämföra alla meddelanden som kommer från din e-postadress och på så vis kontrollera att det är du som är avsändaren – är hänglåset lika dant, så är det du som är avsändaren.
När jag, som redan har ett personligt e-postcertifikat installerat på min dator, har fått ett signerat mail från dig kan jag skicka ett krypterat mail till dig. I och med att jag skickar till din e-postadress så använder datorn ditt öppna hänglås och låser meddelandet med det för att kryptera meddelandet, vilket gör att bara du kan läsa det eftersom du är den ende som har nyckeln till hänglåset.

Det finns, tack och lov, en standard för detta som gör att du kan välja att din e-post, med bilagor, skickas i krypterad form och endast kan läsas av den avsedda mottagaren. Lösningen innebär att du införskaffar ett e-postcertifikat, vilket kostar några hundralappar per år. När du installerat e-postcertifikatet på de datorer och enheter du skickar e-post från kan du sedan välja att skicka e-post krypterat när du skickar information som du vill skall vara skyddad från insyn.