Varför är skärmen så bra?

Den största och mest omtalade nyheten i samband med att Apples nya iPad 3 släpptes var att iPad 3 fått en helt ny skärm, med otroligt bra skärpa. Detta gäller både i förhållande till föregångar plattan från Apple: iPad 2 samt i förhållande till konkurrenternas surfplattor.

Men varför är egentligen skärmen på iPad 3 så bra, kan man undra? Framför allt eftersom bilder på Internet av den nya skärmen och dess upplösning faktiskt i de flesta fall inte gör den rättvisa.

För det första rör det sig om en Retina skärm med en så imponerande upplösning som 2048 x 1536 pixel, vilket de flesta andra skärmar inte ens kommer i närheten av. Detta är 4 gånger mer än vad iPad 2 har, och gör att bilderna man ser påminner om de snygga och glansiga bilder man kan se i modemagasin. Alla färger syns perfekt, och det går inte ens att urskilja en enda pixel med blotta ögat.

Denna upplösning har man vidare vad man än väljer att göra med sin iPad 3, från att läsa saker på Internet till att spela eller titta på filmklipp.

Även processorn för bilderna och skärmen är utbytt, till en helt ny A5X processor som Apple har tagit fram. Detta gör att det går betydligt snabbare att ladda upp bilder och växla mellan dem. Även när det gäller detta säger Apple att nya iPad 3 är 4 gånger snabbare än sin föregångare, vilket måste sägas vara mycket imponerande!

Själva storleken på skärmen är dock fortfarande den samma, 9.7 tum, så även om prestationen förbättrats radikalt i det man ser så har Apple inte gjort skärmen större eller otympligare på något vis.

Vi skulle därför säga att den nya skärmen gör att nya iPad 3 passar utmärkt för den som spelar mycket, tittar mycket på film eller foton med sin surfplatta, då man får en mycket realistisk och fin återgivning av allt man kan se i spel, foton och filmer med denna nya och förbättrade skärm. För den som dock mest använder sin iPad 3 till att läsa texter med, är dock den nya skärmen lite väl överflödig och genomarbetad. Så om den nya skärmen gör det värt för dig att köpa en iPad 3 beror alldeles på vad du tänkt använda den till. De flesta kommer dock förmodligen att överraskas positivt av den nya skärmen och se tjusningen med den.