Nya iPad användare

Du har köpt din iPad och gått igenom stegen för att ställa in den så att den är klart att använda. Vad händer nu?

För nya iPad användare som aldrig har ägt en iPhone eller iPod Touch kan enkla saker som att hitta bra appar, installera dem, organisera dem eller ens ta bort dem verka som en oöverstiglig uppgift. Lyckligtvis finns det iPad hjälp. Lektionerna här i bloggen är inriktade på den nya användaren som behöver lite hjälp med hur man gör grunderna som att navigera iPad, hitta appar, ladda ner dem, organisera dem eller helt enkelt komma in i iPad-inställningarna.

Navigering på din iPad sker med enkla pekningar såsom att vidröra en ikon för att starta programmet eller dra fingret åt vänster eller höger över skärmen för att flytta från en skärm med ikoner till nästa. Samma gester kan göra olika saker utifrån vad du skall göra och oftast rör det sig om sunt förnuft.

Till exempel genom att dra fingret över skärmen kommer du att flytta dig från en skärm full av programikoner när du är på iPadens startskärm, samma gest kommer att flytta dig från en sida av en bok till nästa om du läser en bok.

Förutom att trycka på skärmen och flytta fingret över skärmen kommer du ibland behöva peka på skärmen och håll fingret nedtryckt. Till exempel när du rör fingret mot en programikon och håller fingret nedtryckt kommer du in ett läge som gör att du kan flytta ikonen till en annan del av skärmen.

Glöm inte hemknappen

Ipads hemknapp

Apples design är att ha så få knappar på utsidan av en iPad som möjligt och en av de få knapparna på utsidan är på hemknappen. Detta är den runda knappen längst ned på din iPad i mitten.

Hemnappen används för att väcka din iPad när den är i viloläge. Det används också för att stänga av program och om du har din iPad i ett särskilt läge (t.ex. läget som gör att du kan flytta programikoner) används hemknappen för att lämna det läget.

Du kan tänka på hemknappen som ”gå hem”-knappen. Oavsett om din iPad är i viloläge eller om du är inne i ett program kommer den alltid att ta dig till startskärmen.