Guide till iPad

I mars 2012 höll Apple ett evenemang där man berättade mer om den nya iPad som man kommer att släppa senare i mars, den 16/3 närmare bestämt. Under detta evenemang presenterades de senaste årens kanske mest efterlängtade surfplatta, och nu står det klart att följande saker kommer att bli verklighet när nya iPad 3 lanseras:

För det första har Apple beslutat att man inte kommer att använda sig av ett nytt, fyndigt namn för iPad 3, utan istället väljer man helt enkelt att kalla surfplattan för The New iPad, alltså den nya iPad på svenska. Så det officiella namnet är faktiskt inte iPad 3, fast de flesta konsumenter givetvis kommer att kalla plattan för detta.

Skärmen byts ut till en otroligt avancerad Retina skärm med 2048×1536, som kommer att ha 4 gånger så bra skärpa som föregångaren iPad 2. Detta kommer att göra att allt från foton, hemsidor till annan grafik kommer att se mer verklighetstroget ut än på någon annan surfplatta som finns på marknaden idag. Den som verkligen vill ha en perfekt skärm och bra skärpa bör därför överväga att skaffa en iPad 3, då denna surfplattas skärm är ljusår bättre än konkurrenternas. Den fantastiska Retina skärmen är också det främsta försäljningsargumentet som Apple kommer att använda sig av i sin marknadsföring för att sälja nya iPad 3 som det verkar nu.

Dessutom har iPad 3 fått en helt ny grafikprocessor, A5X som gör grafikprestandan dubbelt så snabb som på föregångaren, vilket innebär att det kommer att gå betydligt snabbare att växla mellan hemsidor, bilder och annan grafik på den nya surfplattan.

Apple har dessutom jobbat hårt på att förbättra batteritiden, eftersom mycket av den nya teknik som man stoppat i nya iPad är mycket krävande för surfplattan. Detta har man lyckats bra med, iPad 3 sägs nämligen ha en batteritid på 10 timmar, vilket måste anses vara mycket bra för en så avancerad surfplatta. Visserligen skiljer sig inte denna batteritid från föregångarens, då även iPad 2 har en batteritid på just 10 timmar, men man bör komma ihåg att iPad 3 är betydligt mer krävande vid användning än iPad 2, vilket trots detta gör batteritiden imponerande.

Operativsystemet i iPad 3 kommer att vara iOS 5.1, som är den  senaste versionen av iOS och som även är utvecklad för att fungera felfritt med andra tjänster som Apple erbjuder, som t.ex. iCloud.

Vidare klarar iPad 3 av 4G, vilket är en välkommen nyhet framför allt för konsumenter i USA. I Sverige kommer dock nya iPad inte att klara av 4G, i varje fall inte som det ser ut nu. Att skaffa nya iPad 3 just med anledning av 4G stödet är därför inte att rekommendera för svenska konsumenter. Om man dock kommer att använda sin iPad 3 i USA får man dock användning för 4G stödet.

Något överraskande kommer dock iPad 3 inte att ha Apples nya röststyrningstjänst Siri i sig, som släpptes i samband med lanseringen av Apples senaste iPhone. Detta gjorde en del besvikna, men anledningen tros av många vara att man på en iPad 3 inte kan garantera ständig internetuppkoppling, vilket är ett krav för att Siri ska kunna fungera ordentligt. Inte heller olika telefonfunktioner som känns igen från iPhone kommer att läggas till på iPad 3. Däremot finns en något annorlunda röstdikteringsfunktion på surfplattan, som bland annat gör det möjligt att författa mail genom att prata med surfplattan.

När det gäller kamerasystemet så känns dock kameran som finns på iPad 3 igen från iPhone 4, då kameran på baksidan har en 5 megapixel CMOS sensor, och även många av funktionerna i själva kameran bygger på de som finns i iPhone 4. Om du vill skapa dig en uppfattning om själva kamerasystemet på iPad 3, kan du därför kika på en iPhone 4 för att se hur kameran där funkar. Man kan dock säga att kameran på iPad 3 absolut ligger i framkant när det gäller de kameror man annars kan se på surfplattor, så om du är intresserad av att fota mycket med din surfplatta, är förmodligen en iPad 3 ett bra val för dig. Givetvis finns det även en videokamera som kan spela in filmer om man vill det, men inbyggd stabilisator.

Även när det gäller vikt och storlek så är det bra för den som funderar på att skaffa en iPad 3 att veta att iPad 3 är lite tyngre (ca. 50 gram) och lite tjockare (0,6 mm) än föregångaren iPad 2. Visserligen är detta inget som en normalanvändare märker av så mycket, men kan ändå vara värt att nämna, då det trots allt finns en del köpare som intresserar sig för just så lätta och tunna surfplattor som möjligt. iPad 3 är alltså inte en sådan!

Precis som föregångaren iPad2 kommer även iPad 3 att finnas i svart samt vitt, men det spekuleras fortfarande lite om priserna. De flesta tror dock att priset för en iPad 3 med 16 GB kommer att kosta $500, medan 32 GB modellen sägs hamna på $600 och 64 GB modellen på $700.

I samband med att nya iPad 3 släpps, förväntas vidare priserna på föregångaren iPad 2 sjunka, så den som inte nödvändigtvis vill ha en iPad 3 kan även komma över en iPad 2 betydligt billigare med anledning av detta. De ordinarie priserna på de senaste iPad-modellerna har stigit till ett spann mellan 4 695 kr för iPad mini till 13 995 kr för iPad 4 Pro. Vill man inte lägga så stora summor på en iPad kan man hålla utkik efter rabattkodssidor som i vissa fall har rabatter till elektronikbutiker. Rabatterna varierar men ligger normalt runt 5–30 %. Med jämna mellanrum kan du hitta rabatter till MediaMarkt, Elgiganten, NetonNet och några hemelektronikbutiker till på https://www.rabatterat.se som är exklusiva, vilket gör att du kan få bäst deal på nätet.

Värt att veta är dock att nya iPad sålde slut även när det endast gällde förhandsbokningar redan den första dagen efter lanseringen, så just nu är det svårt att få tag på en iPad, om man inte redan hunnit lägga in en beställning. De flesta kunderna beräknas därför få sin nya iPad 3 tidigast ca. 3 veckor efter lanseringen i mitten på mars.

iPad 3 kommer att börja säljas i Sverige, samt 25 andra länder den 23/3 2012.

För att avsluta kan man alltså säga att många av de rykten man hörde om iPad 3 innan surfplattan släpptes absolut inte stämde, på gott och ont. Av detta bör alla Apple fantaster framför allt lära sig att inte lyssna på rykten allt för mycket inför nästa lansering!